Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir
Çiğ Fındığın Faydaları Nelerdir
Lezzeti dillere destan olan fındığın, son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde pek çok bilinmeyen faydası gün yüzüne çıkarılmıştır. Fındığın içeriğinde pek çok protein, vitamin ve mineral bulunmaktadır. Bu vitaminler arasında özellikle e vitamininin etkileri, fındığın ismini en sağlıklı kuruyemişler arasına yazmaktadır. Minerallere baktığımızda ise magnezyum, potasyum, demir, çinko ve kalsiyum karşımıza çıkar. Fındığın içeriğinde bulunan sadece minerallerin faydaları ayrı birer araştırma konusu olacaktır. Bu sebepten yazımızda daha çok çiğ fındığın çok bilinmeyen faydaları üzerine yoğunlaşmaya çalıştık.
Şu ana kadar çiğ fındık üzerine pek çok araştırma yapılmış olsa da daha çok kemik sağlığı ve beyin sağlığı üzerine etkileri konuşulmaktaydı. E vitaminin mucizevi etkileri arasında sayılabilecek bağışıklık sistemini güçlendirici etkisinin,fındığın ününü arttırdığını söyleyebiliriz. Güçlü bir antioksidan olmasının yanı sıra hücrelerin oksidasyonunu önlemesi sonucunda kanserle mücadelede fındığın faydalarını daha çok konuşacağa benziyoruz.
Kemik Sağlığını Korur – Kramplara İyi Gelir
Yazımızın başında değindiğimiz gibi fındık içeriğinde bulunan mineraller arasında yer alan kalsiyum ve magnezyum kemik sağlığı ve kas ağrılarına son derece iyi gelmektedir. Çocuklarda fındık tüketimi kemiklerin oluşumu için son derece önemlidir. Kas ve sinir sistemi için hayati öneme sahip olan magnezyum sayesinde enerji üretiminden yağ sentezlenmesine kadar pek çok farklı konuda vücudumuz fındıktan destek alabilir.
Ruh ve Cilt Sağlığı
Fındıkta bulunan kersetin ve kaemferol isimli maddeler üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bu maddelerin beyin sağlığına iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Fındık B6 vitamini bakımından da zengindir. Mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratonin üretiminde kullanılan B6 vitaminini doğal olarak fındıktan almak mümkündür. B6 vitamini sinir sistemi üzerinde de son derece hayati bir görev üstlenmektedir. Sinir hücrelerinin üretiminde kullanılan bir vitamin olduğu için gençlerin ve çocukların B6 vitaminini doğal kaynaklardan alması önerilmektedir.
Antioksidanlar sayesinde UVA ışınlarından kaynaklanan deri kanserine karşı da cildin korunması sağlanıyor. Bu etkiler neticesinde ortaya çıkan ölü hücrelerin ortadan kaldırılmasında da önemli görevler alıyor.
Katarakta Karşı Fındık
Günlük sadece bir avuç fındık tüketen (30 – 35 gram) kişiler ihtiyacı olan E vitaminin ihtiyacının tamamını karşılamış olurlar. Bu da fındığı bitkisel kaynaklar arasında en bonkör olan ikinci kaynak yapmaktadır. Göz ve cilt sağlığı üzerine yapılan araştırmalar göstermiştir ki: E vitaminini günlük düzenli olarak alan kişilerin gözlerinde oluşan berraklık tüketmeyenlere göre daha fazla olmuştur. Günlük düzenli olarak fındık tüketimi e vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayacaktır. Bu da cilt sağlığı başta olmak üzere göz sağlığını da koruyacaktır.