Fındığın Faydaları
Fındığın Faydaları Nelerdir
Lezzetini bir yana bırakacak olursak fındığın faydalarını saymakla bitiremeyiz. İçeriğinde bulunan; E vitamini, omega 3, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko ve potasyum ile yararlı yağlar ve nişasta barındırmaktadır.
Sadece bir avuç fındık tüketerek günlük protein ihtiyacımızın büyük bir kısmını karşılamış oluruz. Bu özelliği ile vejetaryen beslenen kişiler için bulunmaz bir nimettir. Bitkisel besinlere göz attığımız zaman en yoğun oranda demir içeren gıda olduğu için demir eksikliği yaşayanların tüketmesi tavsiye edilmektedir.
E Vitaminini Unutmamak Gerekiyor
Doğal bir e vitamini kaynağı olduğu için:
- Hücre yenilenmesinde
- Dolaşım sisteminde
- Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında
- Cilt sağlığında
Son derece olumlu etkileri bulunduğunu söyleyebiliriz. Son dönemlerde yapılan çalışmalar fındığın kalp sağlığına da olumlu etkileri olduğunu ortaya çıkarmıştır. Tabi ki tüm gıdalarda olduğu gibi fındık için de tüketilen miktara dikkat edilmesi gerekmektedir. E vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını bir avuç fındıkla sağlayabilirsiniz. Tek ihtiva ettiği vitamin e vitamini değildir elbette, fındığın içeriğinde güçlü antioksidanlar, A vitamini, B vitamini ve C vitamini içerdiğini de belirtmemiz gerekiyor.
Kas Sağlığı Söz Konusu Olduğunda
Yazımızın başında fındığın yoğun oranda magnezyum içerdiğinden bahsetmiştik. Magnezyum kas hareketleri ve sağlığı için son derece önemlidir. Kramp, kasılma, spazm gibi olumsuz etkileri içeriğinde bulunan magnezyum sayesinde önlemek mümkün olmaktadır.
Magnezyumun yanına fındık içerisinde bulunan kalsiyumu ilave ettikten sonra kemik rahatsızlıkları için bulunmaz bir besin kaynağı ortaya çıkarmış oluruz.
Bir diğer faydası da içeriğinde barındırdığı lifler sayesinde ortaya çıkmıştır. Kötü kolesterol ile mücadele eden fındık tip 2 diyabete de olumlu etkiler yapmaktadır. Tabi ki fazla tüketiminden uzak durmak gerektiğini söylemek gerekiyor. Uygun tüketilmesi durumunda diyet listelerinde de yer verebilirsiniz.